Selecteer een pagina
terug naar vervlogen tijden

Bed & Breakfast
De Lijndraajer

Vlaardingen
2 kamers, 2 personen per kamer
R

kamergrootte: 50 m²

Geschiedenis

Vlaardingen, 1611

Op 23 april 1611 kregen de lijndraaiers Mees Cornelisz, Louris Teunisz en Michiel Jacobsz ieder een stuk grond in erfpacht waarop ze een touwbaan begonnen. De banen zijn enkele keren doorverkocht en uiteindelijk in 1706 per veiling te koop aangeboden. Zo komen zij in handen van de reder Abraham van der Linden wiens dochter Alida in 1755 trouwt met ene Hendrik van den Heuvell.

Deze familie Van Linden van den Heuvell leidt tot in de 20e eeuw het bedrijf. Het werk op de touwslagerij is erg afhankelijk van de weersomstandigheden, het is een open baan met bomen aan weerszijden. Door de jaren heen worden veel taken overgenomen door allerlei machines. De fusie van een aantal kleine touwfabriekjes tot de N.V. Verenigde Touwfabrieken vormt een stevige concurrentie. Samenwerking is vereist. In 1920 fuseert van Linden van den Heuvell uiteindelijk met de Brielse firma J. Hofland & Zn. De N.V. De Oude Lijnbaan wordt op 4 maart 1921 opgericht. Helaas gaat het niet goed met het bedrijf, het wordt verkocht. 

De Tweede Wereldoorlog zorgt voor een tijdelijke stopzetting van de productie. Hierna wordt de draad weer opgepakt. In 1955 wordt het bedrijf gemoderniseerd. Een nieuwe, zogenaamde ‘harde vezel spinnerij’ verreist. Ook de baan zelf wordt vernieuwd, waardoor er touw met een maximum dikte van 22 duim (= 176 mm diameter) kan worden vervaardigd. De vraag naar steeds dikkere trossen voor de groter wordende schepen dwingt het bedrijf tot de aanschaffing van zwaarder materieel. Men installeert een oude vlechtmachine en begint uit manillagarens 8-strengs gevlochten trossen te maken. Het bedrijf floreert mede dankzij de nieuwe kunstvezel polypropyleen, ‘Polyfilene’, dat een groot succes wordt, mede omdat het veel sterker is, niet kan rotten en blijft drijven. De Oude Lijnbaan gaat uiteindelijk geheel op in de Vereenigde Touwfabrieken. Enkele jaren later sluit dit bedrijf haar deuren. Dat betekent het definitieve einde van de Vlaardingse touwslagerij.

Heeft u een vraag?

Stel deze gerust, wij helpen graag!

Wat is inbegrepen

Services & bezienswaardigheden

Gratis WiFi
Privé badkamer
Inclusief ontbijt
Complete keuken
Vergaderruimte
Niet roken
Gratis parkeren
Eigen TV
Eigen entree
Authentiek Vlaardingen

De betekenis die Vlaardingen ooit als vissersstad had, is af te lezen aan West- en Oosthavenkade.

Het beste uitzicht op de West- en Oosthavenkade biedt de Prinses Julianabrug. Menig schilder van oud-Hollandse tafereeltjes moet hier al zijn hart hebben opgehaald.

Authentiek Vlaardingen met haar rederswoningen, pakhuizen, prachtige voorgevel van het Visserijmuseum, de gigantische replica van een eeuwenoude stadskraan en de torens van huize Hollandia. U kijkt uw ogen uit.

Eten en drinken

In het pand bevindt zich de sfeervolle lunchroom Coisas & Loisas. Naast de heerlijke lunchgerechten is het ook mogelijk om in Portugese sfeer gezellig iets te drinken met eventueel iets lekkers erbij.

Daarnaast biedt Vlaardingen ook veel keuze op het gebied van eten en drinken. De VVV heeft alle eet- en drinkgelegenheden van Vlaardingen overzichtelijk benoemd. Meer informatie vindt u op deze pagina.

Zien en doen

In Vlaardingen is genoeg te zien en te doen. Enkele ‘must-do’s’ hebben wij voor u uitgelicht op de pagina omgeving en bezienswaardigheden. Actuele evenementen vindt u op de website van VVV Vlaardingen.

Winkelen

Iedere stad heeft een kloppend hart. In Vlaardingen is dat natuurlijk Winkelcentrum Liesveld! Met het brede winkelaanbod is Liesveld ‘the place to be’. Liesveld heeft meer dan 12.000 vierkante meter winkelplezier en dat dan grotendeels ook nog overdekt. Dus ook bij slecht weer is het goed vertoeven.

Inchecken en uitchecken

Inchecken: van 15:00 – 21:00 uur
Uitchecken: van 08:00 uur tot 11:00 uur
Betaalmethoden: Pin, contant, overboeking (vooruit), betaling met bankpas (Maestro)

Annuleren

Kamer gereserveerd? Wij verheugen ons op uw komst. Wij zorgen ervoor dat u warm wordt ontvangen in een kamer die picobello in orde is. Natuurlijk kan het altijd gebeuren dat u moet annuleren. Bij dringende redenen is annuleren gratis. Uiteraard vernemen wij dit zo vroeg mogelijk.

Ontdek het verhaal van Vlaardingen

Slapen in stijl middenin het centrum

Kleinschaligheid, service en aandacht voor de gast staat bij De Lijndraajer voorop. Zelf ervaren? We hopen u binnenkort te verwelkomen.

Baanstraat 4, 3131 CA Vlaardingen